Đuro Đaković TEP d.o.o  je za GEEN  grupu iz Češke na lokaciji Gospić – Hrvatska  po sistemu „ključ u ruke“  projektirao, izgradio i tijekom 2021 god. pustio u pogon novu kogenarcijsku elektranu na šumsku drvnu biomasu i sušaru u Gospiću. To je, nakon kogeneracijske elektrane u Županji, druga kogeneracijska elektrana koju je Đuro Đaković TEP u zadnjih nekoliko godina izgradio za Geen grupu.

Nazivna neto snaga elektrane je 4,96 MW, a toplinsku energiju (3 MW) vlasnik će koristiti u svojim pogonima za sušenje goriva i drugim tehnološkim proizvodnim pogonima. Za potrebe rada elektrane Gospić potrebno je oko 55.000 tona šumske drvne biomase godišnje.

I u ovoj elektrani na biomasu, u kotlu se izgaranje odvija na ĐĐ TEP vodom hlađenoj vibro rešetki. Vibro rešetka omogućava rad kotla i s vrlo mokrim gorivom, a kod svih goriva omogućava vrlo niske troškove njezinog održavanja, visoku raspoloživost kotla i manju vlastitu potrošnju elektrane.

Kotao na biomasu kapaciteta 26,6 t/h pare, 480°C i 65 bar (a) uključujući vodom hlađena vibro rešetka, te sva dodatna pripadajuća tlačna i netlačna oprema projektirana je i proizvedena u Đuro Đaković TEP-u u Slavonskom Brodu. Elektrana je projektirana, uključujući i ishođenje građevinske dozvole, izgrađena i puštena u pogon, kao i sve naše do sada izgrađene elektrane, u vrlo kratkom roku.

Primjenjujući najbolja tehničko-tehnološka rješenja, najbolje prakse u skoro stoljetnoj proizvodnji i montaži ove opreme te pažljivim odabirom opreme,  i ova elektrana, kao i sve ostale naše izgrađene elektrane, ostvaruje visoku energetsku efikasnost i visoku raspoloživost, uz emisije koje su znatno ispod propisanih vrijednosti.