U Poduzetničkoj zoni Antunovac, u Virovitici, 15.11.2019 svečano je otvoreno kogeneracijsko postrojenje na drvnu biomasu izlazne električne snage 3 MW, te moguće toplinske snage 8,8 MW. Projekt je nastao u skladu s politikom održivoga razvoja Republike Hrvatske i Europske unije.

Investitor je hrvatsko-mađarsko trgovačko društvo A&A BIOENERGY VIRO d.o.o, dok je kompletnu elektranu po principu „ključ u ruke“ projektirao i napravio Đuro Đaković TEP d.o.o.

Kako je riječ o zajedničkom hrvatsko-mađarskom projektu, postrojenje su rezanjem vrpce otvorili hrvatski ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat i ministar vanjskih poslova i trgovine Republike Mađarske Péter Szijjártó. Uz virovitičko-podravskog župana Igora Androvića i gradonačelnika Virovitice Ivice Kirina, prisutni su bili i inženjeri, te voditelji projekta iz slavonskobrodske tvrtke Đuro Đaković TEP d.o.o., na čelu s članom Uprave i glavnim direktorom Ivicom Marićem.

Nakon kogeneracijskog postrojenja na biomasu u Slatini, ovo je druga kogeneracija koju je Đuro Đaković TEP d.o.o. napravio po principu „ključ u ruke“ u Virovitičko-podravskoj županiji, a šesta u Republici Hrvatskoj. Trenutno su u izgradnji još 2 kogeneracijska postrojenja, jedno u Karlovcu, a drugo u Sloveniji.

Uz sve trenutne proizvođače energije u Hrvatskoj, polovica potrošene električne energije u državi i dalje ovisi o uvozu.

Kogeneracija u Virovitici će godišnje spaljivati preko 43.000 tona drvne biomase, proizvoditi 24 GWh električne, te 70,4 GWh toplinske energije i opskrbljivati oko 9.600 kućanstava sa „zelenom energijom“. U sušari, koja je odmah uz postrojenje, toplinska energija će se koristiti za sušenje drvne sječke, ogrjevnog drva, te generalno proizvoda od drva. Postrojenje je usklađeno svim EU i hrvatskim energetskim propisima i zakonima, uz posebnu naglašenost na niske emisije dimnih plinova, koje su niže od propisanih vrijednosti.

Kada bi takvo postrojenje umjesto šumsku biomasu koristilo prirodni plin kao energent, emitiralo bi 29.445 tona CO2, što bi recimo bilo jednako godišnjim emisijama preko 6.100 automobila. U ovom slučaju biomasa pri izgaranju vraća u atmosferu CO2 koji je prethodno apsorbiran u životnom ciklusu biljke za rast i stvaranje biomase.

20.11.2019. u prostorijama Đuro Đaković TEP d.o.o. u Slavonskom Brodu, s investitorom je potpisan O&M ugovor na 14 godina o vođenju i održavanju kogeneracijskog postrojenja u Virovitici. Đuro Đaković TEP d.o.o. se obvezao da će sa svojim znanjem i dugogodišnjim iskustvom optimalno voditi postrojenje, kako bi se ispunili svi ciljevi investitora.